Всички знаем, че по традиция на Бъдни вечер се меси постен

...
Всички знаем, че по традиция на Бъдни вечер се меси постен
Коментари Харесай

Как да омесим содената питка, така че хем да е постна, хем да бухне двойно в тавичката:

Всички знаем, че по традиция на Бъдни вечер се меси постен самун – най-често това е содена питка. Често пъти, обаче, резултатът не може да се съпоставя с погачата, омесена с квас.
Соденият самун не се надига толкоз при печенето, а и нормално коричката му е дебела, а вътрешността – не прекомерно пухкава. Днес сме ви приготвили чудесна рецепта за питка, която хем е постна, хем е пухкава и мека – тайната е в газираната вода, която ще прибавим към останалите съставки. Ето и рецептата за содена питка с газирана вода:

Продукти:

2,5 ч.ч. брашно (може малко повече или малко по-малко, според от размера на мерителната чаша)

1 ч.л.сода за самун

1 с.л.мед

1 1/3 ч.ч.газирана вода

1 ч.л.сол

по избор – 30 гр.микс от семена за поръсване

Приготвяне:

Започнете със сухите съставки: в подходяща купа смесете брашното със содата и солта. Не изсипвайте цялото количество брашно едновременно, оставете малко за доомесване. Добавете и микса от семена (може да употребявате сусам, мак, ленено семе, сурови слънчогледови семки и пр.). Разбъркайте сухите съставки и прибавете меда. В същата купа налейте газирана вода и започнете да омесвате, като последователно добавяте от заделеното брашно при нужда. Тестото не би трябвало да лепне по ръцете, само че не би трябвало и да е твърдо. Оформете тестото на топка и го прехвърлете във форма или подобаваща тавичка, покрита с хартия за печене. Поръсете питката с брашно и по-късно с остър нож направете дълбоки сечения във формата на кръст в средата й.

Поставете хляба в авансово загрята на 220°C фурна за към 10 минути, след което намалете температурата на 180 градуса. Печете към 30 минути или за по-сигурно проверете готовността със суха съчка.

Приятен вкус и радостни празници!

Инфо: За Жената

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР